سطوح حمایت و مقاومت بازار فارکس

حمایت و مقاومت بازار ارز

حمایت و مقاومت یکی از پرکاربردترین مفاهیم در معاملات بازار ارز است. عجیب است که هر کس روش خود را برای اندازه­گیری حمایت و مقاومت دارد.

ابتدا به بررسی اطلاعات ابتدایی می­پردازیم.

به نمودار فوق نگاه کنید. می­توان مشاهده کرد که یک الگو شبیه زیگزاگ به سمت بالا درحرکت است (بازار صعودی). وقتی بازار ارز به سمت بالا حرکت می­کند و سپس به عقب بازمی­گردد، بالاترین نقطه­ای که قبل از بازگشت به آن رسیده، «مقاومت» نام دارد.

وقتی دوباره به سمت بالا حرکت می­کند، پایین­ترین نقطه­ای که قبل از بازگشت به آن رسیده، «حمایت» نام دارد. بدین‌صورت، مقاومت و حمایت براثر نوسان بازار در طول زمان شکل می­گیرد. در بازار نزولی، این روند بالعکس است.

ترسیم حمایت و مقاومت بازار ارز

به خاطر داشته باشید که سطوح حمایت و مقاومت، ارقام دقیقی نیستند. معمولاً مشاهده می­کنید که سطوح حمایت و مقاومت شکسته شده­اند اما درواقع بازار فقط آن­ها را تست کرده است. این «تست­ها» در نمودارهای شمعی، معمولاً با سایه­های شمع نشان داده می‌شوند.

به نحوه تست سطح حمایت 1.4700 با سایه شمع­ها توجه کنید. به نظر می­رسد که در آن زمان­ها سطح حمایت «شکسته» شده است. درواقع می­توان مشاهده کرد که بازار فقط آن سطح را تست کرده است.

پس چگونه متوجه شویم که حمایت و مقاومت شکسته شده؟

هیچ پاسخ قطعی برای پرسش وجود ندارد. برخی استدلال می­کنند که سطح حمایت و مقاومت در صورتی شکسته می­شود که بازار واقعاً با گذشتن از آن سطح بسته شود. اما خواهید فهمید که همیشه این‌طور نیست.

می­خواهیم با توجه به مثال قبل، ببینیم که وقتی قیمت واقعاً با گذشتن از سطح حمایت 1.4700 بسته می­شود، چه اتفاقی می­افتد.

در این مثال، قیمت، پایین­تر از سطح حمایت 1.4700 بسته شده بود اما درنهایت در روند صعودی خود به بالاتر از این سطح رسید. اگر تصور کردید که این شکست واقعی است و جفت ارز خود را فروختید، احتمالاً ضرر کرده­اید!

با نگاه کردن به نمودار، مشاهده خواهید کرد که درواقع سطح حمایت شکسته نشده؛ دست­ نخورده باقی مانده و حتی قوی­تر شده است.

برای حذف نقاط شکست کاذب نباید حمایت و مقاومت را ارقام قطعی در نظر بگیرید، آن­ها محدوده ای از اعداد هستند.

یکی از روش­های یافتن این مناطق، ترسیم حمایت و مقاومت در نمودار خطی است. زیرا نمودارهای خطی فقط قیمت بسته شدن را نشان می­دهند اما نمودارهای شمعی حداکثر و حداقل قیمت را نیز نشان می­دهند. این حداکثرها و حداقل­ها گمراه­کننده هستند زیرا در اغلب اوقات، واکنش­های هیجانی و عصبی بازار را هم نمایش می­دهند. مثل زمانی است که فردی کار عجیبی انجام می­دهد و وقتی دلیل آن را می­پرسید، می­گوید «ببخشید، یک واکنش غیرارادی است.»

در ترسیم حمایت و مقاومت، به دنبال عکس­العمل­های غیرارادی بازار نیستید بلکه تحرکات ارادی آن را ترسیم می­کنید. با مشاهده نمودار خطی، خطوط حمایت و مقاومت خود را در مناطقی که قله­ها و دره­های متعددی وجود دارد رسم می­کنید.

نکات جالب دیگر درباره حمایت و مقاومت:

  • وقتی قیمت از مقاومت عبور کند، پس از آن مقاومت قبلی به عنوان حمایت جدید عمل خواهد کرد (و بر عکس).
  • هرچه میزان تست قیمت مقاومت یا حمایت بیشتر باشد و آن را نشکند، منطقه مقاومت یا حمایت قوی­تر است.
  • وقتی سطح مقاومت یا حمایت شکسته شود، قدرت ادامه حرکت به میزان قدرت استقامت سطح حمایت یا مقاومت بستگی دارد.

با کمی تمرین می­توانید به­راحتی مناطق حمایت و مقاومت بالقوه را تشخیص دهید. در درس بعدی، نحوه معامله خطوط مورب حمایت و مقاومت (diagonal support and resistance lines) را که خطوط روند بازار ارز نیز نامیده می­شوند، آموزش خواهیم داد.

 

خطوط روند

خطوط روند احتمالاً رایج­ترین شکل آنالیز فنی در معاملات بازار ارز است. اما کمتر از بقیه نیز از آن استفاده می­شود. اگر به‌درستی ترسیم شوند، به‌اندازه بقیه روش­ها دقیق هستند. متأسفانه، اکثر معامله­گران بازار، آن­ها را به‌ درستی رسم نمی­کنند یا به ­جای اینکه بازار را با خطوط تطبیق دهند، برعکس عمل می­کنند.

در ابتدایی­ترین شکل خود، خط روند صعودی در راستای(از اتصال)  انتهای واضح‌ترین مناطق حمایت (دره­ها) رسم می­شود. خط روند نزولی در راستای (از اتصال) رأس واضح­ترین مناطق مقاومت (قله­ها) رسم می­شود.

نحوه ترسیم خطوط روند بازار مالی

برای کشیدن خطوط روند بازار ارز، تنها کافی است که دو رأس یا دو انتهای اصلی را پیدا کرده و آن­ها را به یکدیگر متصل کنید.

بعدازآن چه کار کنیم؟

هیچی.

همین بود؟

بله، به همین سادگی.

خطوط روند در نمودار زیر نشان داده‌شده‌اند! به آن موج­ها نگاه کنید!

انواع روندها

روندها، به سه نوع تقسیم می­شوند:

  1. روند صعودی یا up trend (حداقل­های بالاتر)
  2. روند نزولی یا down trend (حداکثرهای پایین­تر)
  3. روندهای افقی یا Sideways trends (ranging)

نکاتی که باید هنگام استفاده از خطوط روند در معاملات بازار بدانید:

  • حداقل دو رأس یا دو انتها برای ترسیم یک خط روند لازم است اما برای تأیید و تحکیم آن به سه نقطه نیاز است.
  • هرچه شیب خط روند تندتر باشد، کمتر می­توان به آن اعتماد کرد و احتمال شکسته شدن آن بیشتر است.
  • همانند سطوح حمایت و مقاومت افقی، هرچه میزان تست خطوط روند بیشتر باشد، قوی­تر می­شوند.
  • و از همه مهم­تر اینکه، هیچ­گاه خطوط روند را بازار تطبیق ندهید. اگر این خطوط به‌درستی با بازار مطابقت پیدا نمی­کنند، حتماً درست رسم نشده ­اند!

کانالها

اگر از مرحله نظریه خط روند فراتر رویم و خطی موازی و دارای شیب یکسان با روند صعودی یا نزولی رسم کنیم، درواقع یک کانال ترسیم کرده­ایم. نه، منظورمان کانال تلویزیونی نیست!

البته این بدان معنا نیست که باید مثل پیام­های بازرگانی به آن توجه نکنید کانال­ها می­توانند مثل دیدن برنامه بهترین مدل آمریکا هیجان­انگیز باشند!

کانال­ها ابزار دیگری در آنالیز فنی هستند که با استفاده از آن­ها می­توان موقعیت­های خوب برای خریدوفروش را تعیین کرد. هم رأس­ها و هم انتهاهای کانال­ها نشان­دهنده مناطق بالقوه حمایت یا مقاومت هستند.

برای ترسیم کانال صعودی، خطی موازی و دارای شیب یکسان با خط روند صعودی بکشید و سپس آن را مماس با جدیدترین قله قرار دهید. باید این کار را همزمان با ترسیم خط روند انجام دهید.

برای ترسیم کانال نزولی، خطی موازی و دارای شیب یکسان با خط روند نزولی بکشید و سپس آن را مماس با جدیدترین دره قرار دهید. باید این کار را همزمان با ترسیم خط روند انجام دهید.

وقتی قیمت­ها با خط روند پایینی برخورد می­کنند، به­عنوان منطقه خرید شناخته می­شوند و وقتی قیمت­ها با خط روند بالایی برخورد می­کنند، به­عنوان منطقه فروش شناخته می­شوند.

انواع کانال­ها:

  1. کانال صعودی (حداکثرهای بالاتر و حداقل­های بالاتر)
  2. کانال­های نزولی (حداکثرهای پایین­تر و حداقل­های پایین‌تر)
  3. کانال افقی (محدوده)

نکات مهم در هنگام رسم خطوط روند:

  • در ساخت کانال، هر دو خط روند باید موازی باشند.
  • عموماً، پایین کانال به­عنوان منطقه خرید و بالای کانال به­عنوان منطقه فروش شناخته می­شود.
  • درست مثل ترسیم خطوط روند، هیچ‌گاه کانال­ها را به­زور با قیمت­ها تطبیق ندهید! اگر شیب مرز یک کانال به یک سمت باشد و شیب مرز کانال مرتبط با آن به سمت دیگری باشد، این کانال درست ترسیم نشده و منجر به معاملات بدی خواهد شد.

 

نحوه معامله حمایت و مقاومت

حال که مطالب مقدماتی را یاد گرفتید، زمان آن فرارسیده که از این ابزار فنی مفید در معاملات خود استفاده کنید. ازآنجاکه همه‌چیز در BabyPips.com برای تسهیل یادگیری ساده شده است، نحوه معامله سطوح مقاومت و حمایت را نیز به دو قسمت تقسیم کرده­ایم: پرش (bounce) و شکست (break).

پرش

همان­گونه که از نام آن پیداست، یکی از روش­های معامله سطوح حمایت و مقاومت دقیقاً پس از پرش است.

بسیاری از معامله­گران خرد بازار ارز، دستورهای خود را دقیقاً روی سطوح حمایت و مقاومت تنظیم می­کنند و سپس منتظر می­مانند تا معامله انجام گیرد. این روش گاهی نتیجه می­دهد اما در این روش، فرض را بر آن گذاشته­ایم که سطح حمایت یا مقاومت بدون اینکه واقعاً قیمت به آن برسد تغییر نخواهد کرد.

شاید فکر می­کنید که «چرا دستور ورود را دقیقاً روی خط تنظیم نکنم؟ با این کار با بهترین قیمت ممکن معامله کرده­ام.»

وقتی از روش پرش استفاده می­کنیم، می­خواهیم شرایط را به نفع خود تغییر دهیم و به‌نوعی اطمینان حاصل کنیم که حمایت یا مقاومت باقی خواهد ماند.

به­جای اینکه فوراً خریدوفروش کنید، قبل از ورود صبر کنید تا پرش کند. با این کار از لحظاتی که قیمت به­سرعت حرکت می­کند و سطوح حمایت و مقاومت را می­شکند اجتناب کرده­اید. تجربه ثابت کرده که گرفتن چاقوی در حال سقوط در معاملات بازار ارز خطرناک است…

شکست

در یک دنیای ایده­آل، سطوح حمایت و مقاومت همیشه باقی می­مانند، مک­دونالد سالم­ترین غذای دنیاست و همگی جت­پک داریم. در دنیای ایده­آل معاملات بازار ارز، می­توانی هر وقت قیمت­ها با سطوح حمایت و مقاومت برخورد کرد وارد یا خارج شویم و پول زیادی به دست آوریم. اما واقعیت این است که این سطوح معمولاً شکسته می­شوند.

بنابراین، فقط پرش کافی نیست. همچنین باید بدانید که وقتی سطوح حمایت و مقاومت جاخالی می­دهند چه باید کرد!

دو روش برای استفاده از شکست در معاملات بازار ارز وجود دارد: روش تهاجمی (aggressive) و روش محافظه­کارانه (conservative).

روش تهاجمی

آسان­ترین روش برای استفاده از شکست­ها، خرید یا فروش در زمانی است که قیمت مطمئناً از منطقه حمایت یا مقاومت عبور کرده است. واژه کلیدی در این جمله «مطمئناً» است زیرا ما تنها زمانی می­خواهیم وارد شویم که قیمت از سطح حمایت و مقاومت معینی عبور کرده باشد.

ما می­خواهیم منطقه حمایت یا مقاومت به‌گونه‌ای رفتار کند که انگار چاک نوریس ضربه­ای به آن وارد کرده: می­خواهیم از همان‌جا بشکند و از درد به خود بپیچد.

روش محافظه­ کارانه

فرض کنید که تصمیم دارید EUR/USD بخرید و امیدوارید پس از پرش از یک سطح حمایت، قیمت آن افزایش یابد. بلافاصله، حمایت می­شکند و شما در موقعیت ضرر قرار می­گیرید و تراز حسابتان در حال کاهش است.

چه می­کنید؟

الف. شکست خود را پذیرفته، خارج می­شوید و موقعیت خود را نقد می­کنید؟

یا

ب. با این امید که قیمت مجدداً افزایش خواهد یافت، معامله خود را باز نگه می­دارید؟

اگر گزینه دوم را انتخاب کردید، این روش معاملاتی بازار ارز را به­راحتی یاد می­گیرید. با یاد داشته باشید که هر وقت موقعیتی را می­بندید در طرف مقابل معامله قرار می­گیرید. بستن معامله خرید EUR/USD در نقطه سربه­سر یا نزدیک به آن، بدان معناست که باید EUR/USD را با همان قیمت بفروشید.

حال اگر به‌اندازه کافی فروش و نقد کردن موقعیت ضرر در سطح حمایت شکسته شده اتفاق افتد، قیمت برعکس خواهد شد و مجدداً کاهش خواهد یافت. این پدیده، علت اصلی تبدیل سطوح حمایت شکسته شده به مقاومت است.

همان­گونه که متوجه شده­اید، استفاده از این پدیده به سود خود، نیازمند کمی صبر است. به­جای اینکه به­محض وقوع شکست وارد شوید، منتظر باشید تا قیمت به سطح حمایت یا مقاومت شکسته شده بازگردد و پس از پرش قیمت وارد شوید.

چند نکته احتیاطی: در بازار ارز، همیشه این اتفاق نمی­افتد. «تست مجدد» سطوح حمایت و مقاومت همیشه اتفاق نمی­افتد. مواقعی وجود دارد که قیمت­ها فقط در یک‌جهت حرکت می­کنند و شما را پشت سر می­گذارند. به همین دلیل همیشه از دستورهای توقف زیان استفاده کنید و هیچ‌وقت با اتکا به امیدواری خود معامله نکنید.

 

خلاصه: معامله حمایت و مقاومت

وقتی بازار روند صعودی دارد و سپس برمی­گردد، بالاترین نقطه­ای که قبل از بازگشت به آن رسیده، مقاومت است.

وقتی بازار دوباره روند صعودی خود را ادامه می­دهد، پایین­ترین نقطه­ای که قبل از صعود به آن رسیده، حمایت است.

برای حذف نقاط شکست کاذب نباید حمایت و مقاومت را ارقام قطعی در نظر بگیرید، آن­ها «مناطقی» از اعداد هستند.

یکی از روش­های یافتن این مناطق، ترسیم حمایت و مقاومت در نمودار خطی است نه نمودار شمعی.

نکته دیگری که باید به خاطر داشته باشید این است که وقتی قیمت از سطح مقاومت عبور می­کند، آن مقاومت می­تواند حمایت بالقوه باشد. در مورد سطح حمایت نیز همین‌طور است. اگر سطح حمایت بشکند، می­تواند به‌صورت بالقوه به سطح حمایت تبدیل شود.

خطوط روند

در ابتدایی­ترین شکل خود، خط روند صعودی در راستای انتهای واضح‌ترین مناطق حمایت (دره­ها) رسم می­شود. خط روند نزولی در راستای رأس واضح­ترین مناطق مقاومت (قله­ها) رسم می­شود.

روندها، به سه نوع تقسیم می­شوند:

  1. روند صعودی (حداقل­های بالاتر)
  2. روند نزولی (حداکثرهای پایین­تر)
  3. روندهای افقی (محدوده)

کانال­ها

برای ترسیم کانال صعودی، خطی موازی و دارای شیب یکسان با خط روند صعودی بکشید و سپس آن را مماس با جدیدترین قله قرار دهید. باید این کار را همزمان با ترسیم خط روند انجام دهید.

برای ترسیم کانال نزولی، خطی موازی و دارای شیب یکسان با خط روند نزولی بکشید و سپس آن را مماس با جدیدترین دره قرار دهید. باید این کار را همزمان با ترسیم خط روند انجام دهید.

  1. کانال صعودی (حداکثرهای بالاتر و حداقل­های بالاتر)
  2. کانال­های نزولی (حداکثرهای پایین­تر و حداقل­های پایین‌تر)
  3. کانال افقی (محدوده)

معامله سطوح مقاومت و حمایت را می­توان به دو قسمت تقسیم کرد: پرش (bounce) و شکست (break).

وقتی از روش پرش استفاده می­کنیم، می­خواهیم شرایط را به نفع خود تغییر دهیم و به‌نوعی اطمینان حاصل کنیم که حمایت یا مقاومت باقی خواهد ماند. به­جای اینکه فوراً خریدوفروش کنید، قبل از ورود صبر کنید تا پرش کند. با این کار از لحظاتی که قیمت به­سرعت حرکت می­کند و سطوح حمایت و مقاومت را می­شکند اجتناب کرده­اید.

دو نوع روش شکست وجود دارد: تهاجمی و محافظه­کارانه. در روش تهاجمی، خرید یا فروش در زمانی اتفاق می­افتد که قیمت به­راحتی از منطقه حمایت یا مقاومت عبور کرده است. در روش محافظه­کارانه، منتظر می­شوید تا قیمت به سطح حمایت یا مقاومت شکسته شده بازگردد و پس از پرش قیمت وارد می­شوید.

 

آزمون 1

  1. در بازار صعودی، سطح ——-، منطقه­ای است که در آن قیمت به­سختی به سمت پایین حرکت می­کند.
  • مقاومت
  • حمایت
  • تکرار
  1. وقتی قیمت در سطح مقاومت می­شکند، به‌صورت بالقوه به ———- تبدیل می­شود.
  • سطح حمایت
  • میزان ناچیز
  • قیمت هیچ‌گاه مقاومت را نمی­شکند
  1. برای ترسیم درست یک خط روند به چند رأس و انتها نیاز داریم؟
  • یک
  • دو
  • سه
  • چهار
  1. در هنگام ترسیم خطوط روند ——-
  • نباید رأس­ها و انتهاهای متوالی را به یکدیگر متصل کنید
  • نباید آن­ها را مجبور کنید که با بازار منطبق شوند!
  • باید یک رأس و یک انتها را به یکدیگر متصل کنید
  1. رفتار بازار را وقتی یک جفت در یک کانال معامله می­شود توضیح دهید.
  • معاملات بین دو خط روند موازی
  • معاملات بین دو خط روند متقاطع
  • چهار شمع سبز تشکیل می­شود
  1. ویژگی کانال نزولی چیست؟
  • حداکثرها و حداقل­های یکسان
  • حداکثرها و حداقل­های بالاتر
  • حداکثرهای پایین­تر و حداقل­های پایین­تر
  • حداکثرهای بالاتر و حداقل­های پایین­تر
  1. عموماً —– کانال به­عنوان منطقه ——- در نظر گرفته می­شود.
  • پایین، خرید
  • پایین، فروش
  • بالا، خرید
  1. هنگام معامله سطوح حمایت و مقاومت باید ——–
  • دستورهای خرید/فروش خود را پس از سطح حمایت/مقاومت تنظیم کنید
  • دستورهای خود را دقیقاً روی سطح حمایت/مقاومت تنظیم کنید
  • منتظر شوید تا قیمت از روی سطح حمایت/مقاومت می­پرد تا مطمئن شوید باقی می­ماند
  1. هنگام معامله شکست سطوح حمایت و مقاومت، روش محافظه­کارانه چه خواهد بود؟
  • خرید/فروش هنگامی‌که قیمت مطمئناً از منطقه حمایت/مقاومت عبور می­کند
  • خرید/فروش قبل از اینکه قیمت منطقه حمایت/مقاومت را بشکند
  • منتظر ماندن برای زمانی که قیمت دوباره منطقه حمایت/مقاومت را تست کند و سپس اقدام به خرید/فروش

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *