نوسان ساز، هر چیز یا داده ای است که بین دو نقطه درحرکت است. بهعبارتدیگر، آیتمی است که همیشه بین نقطه «الف» و «ب» قرار میگیرد. مانند زمانی است که دکمه نوسان کننده پنکه برقی خود را روشن میکنید.
این شاخص های فنی یا «روشن» هستند یا «خاموش». بدان معنا که نوسانساز معمولاً یا نشانه «خرید» را نمایان میکند یا نشانه «فروش»، بهاستثنای مواقعی که کاملاً مشخص نیست در دامنه خرید قرار دارد یا فروش.
چیزی به ذهنتان خطور کرد؟ باید هم اینطور باشد!
شاخص تصادفی، توقف و بازگشت سهمی، و قدرت نسبی، همگی از شاخصهای نوسانساز هستند. همه این شاخصها وقتی روند قبلی به انتهای خود نزدیک میشود و قیمت آماده تغییر مسیر است، برای نمایان ساختن نشانه بازگشت احتمالی طراحیشدهاند.
به چند مثال توجه کنید.
در شکل زیر هر سه شاخص را روی نمودار روزانه GBP/USD نشان دادهایم. نحوه استفاده از شاخص تصادفی، RSI، و توقف و بازگشت سهمی را به یاد دارید؟
اگرنه، مجبوریم دوباره شما را به مقطع پنجم بفرستیم!
همانگونه که در نمودار مشاهده میکنید، هر سه شاخص در پایان ماه دسامبر نشانه خرید را نمایان ساختهاند. انجام این معامله، حدود 400 پیپی سود خواهد داشت.
سپس در هفته سوم ژانویه، هر سه شاخص نشانه فروش را نمایان ساختند. و با توجه به سقوط قیمت در سهماهه پسازآن، با انجام معامله فروش، سود فراوانی به دست خواهید آورد.
تقریباً در اواسط آوریل، این نوسانسازها نشانه فروش دیگری را نمایان ساختند که پسازآن دوباره قیمت سقوط تندی داشت.
هماکنون با مثالی نشان خواهیم داد که نشانههای این سه نوسانساز پیشرو بینقص نیستند.
در نمودار زیر، خواهید دید که شاخصها میتوانند نشانههای متضادی نمایان کنند.
مثلاً، شاخص توقف و بازگشت سهمی در اواسط فوریه نشانه فروش اما شاخص تصادفی نشانه خرید را نمایان ساخت. از کدان نشانه باید تبعیت کرد؟
RSI نیز مانند شما بلاتکلیف بود و در آن زمان هیچ نشانهای را مبنی بر خرید یا فروش مشخص نکرده بود.
با مشاهده نمودار فوق، بهسرعت متوجه میشوید که نشانههای کاذب زیادی نمایان شدهاند.
در هفته دوم آوریل، شاخص تصادفی و RSI، نشانه فروش را نشان دادند اما شاخص توقف و بازگشت سهمی هیچ نشانهای را نمایان نساخت. از همان زمان، قیمت روند افزایشی در پی گرفت و اگر معامله فروش را انجام داده بودید، ضرر فراوانی میکردید.
همچنین اگر در اواسط ماه مه نیز طبق نشانه خرید شاخصهای تصادفی و RSI عمل میکردید و نشانه فروش شاخص توقف و بازگشت سهمی را نادیده میگرفتید، بازهم ضرر دیگری متحمل میشدید.
ناگهان چه اتفاقی برای این مجموعه شاخصهای خوب افتاد؟
پاسخ شما در روش محاسبه هر یک از آنها نهفته است.
شاخص تصادفی بر مبنای دامنه بالا به پایین بازه زمانی (در این مورد، این بازه ساعتی است) عمل میکند اما تغییرات را از ساعتی به ساعت دیگر نشان نمیدهد.
شاخص قدرت نسبی (RSI) از تغییر یک قیمت بسته شدن به قیمت بسته شدن دیگر استفاده میکند.
ماهیت نوسانسازها همین است. آنها فرضشان این است که یک تغییر قیمت مشخص همیشه موجب بازگشت مشابه میشود. بدیهی است که چنین فرضی، بیمعنی است.
هرچند که از علت خطای شاخصهای پیشرو مطلع هستیم اما نمیتوانیم آنها را بهکلی کنار بگذاریم.
اگر نشانههای متناقضی دریافت کردید، بهتر است اقدامی نکنید تا اینکه بهترین حدس خود را عملی کنید. اگر نمودار با همه معیارهای شما همخوانی نداشت، اقدام به معامله نکنید!
به دنبال نموداری باشید که با همه معیارهای شما همخوانی داشته باشد.