اصطلاح «دستور» به نحوه ورود شما به معامله یا خروج از آن اشاره دارد. در این بخش، انواع دستورهای بازار ارز را بررسی خواهیم کرد.
مطمئن شوید که کارگزار شما چه نوع دستورهایی را قبول میکند. کارگزاران مختلف، دستورهای متفاوتی را قبول میکنند. برخی دستورهای پایه را همه کارگزاران قبول میکنند و برخی از دستورها عجیب به نظر میرسند.
انواع دستورهای بازار ارز
دستور لحظهای
«دستور لحظهای»، دستور خرید یا فروش با بهترین قیمت ممکن است.
مثلاً، فعلاً قیمت فروش EUR/USD، 1.2140 و قیمت خرید آن 1.2142 است. اگر بخواهید در بازار EUR/USD بخرید، با قیمت خرید 1.2142 به شما فروخته خواهد شد. دکمه خرید را فشار داده و پلتفرم معاملاتی، فوراً دستور خرید را دقیقاً با همان قیمت اجرا خواهد کرد.
تقریباً شبیه به دکمه «سفارش با یک-کلیک» در وبسایت «آمازون» است. اگر از قیمت فعلی راضی باشید، با یک فشار کالای موردنظر خود را میخرید! تنها تفاوت بازار ارز با وبسایت «آمازون» این است که بهجای خرید سی.دی. «جاستین بیبر»، یک واحد ارزی را به ازای واحد ارزی دیگر میخرید یا میفروشید.
دستور ورود لیمیت
«دستور ورود لیمیت»، دستوری است که برای خرید پایینتر از قیمت بازار یا فروش بالاتر از قیمت بازار با قیمتی معین صادر میشود.
مثلاً، EUR/USD فعلاً با نرخ 1.2050 معامله میشود. اگر قیمت به 1.2070 برسد، شما قصد فروش (short) دارید. یا باید مقابل مانیتور خود بنشینید تا قیمت به 1.2070 برسد (که در این صورت باید دکمه دستور لحظهای فروش را فشار دهید)، یا اینکه میتوانید دستور لیمیت فروش با نرخ 1.2070 را اجرا کنید (که در این صورت میتوانید از کامپیوتر خود جدا شده و به کلاس رقص خود بروید).
اگر قیمت تا 1.2070 بالا رود، پلتفرم معاملاتی بهصورت خودکار دستور فروش را با بهترین قیمت ممکن اجرا خواهد کرد.
وقتی از این نوع دستور ورود استفاده میکنیم که معتقدیم قیمت، با رسیدن به قیمتی که ما تعیین کردهایم، برعکس میشود!
دستور توقف ورود
«دستور توقف ورود»، دستوری است که بهمنظور خرید بالاتر از قیمت بازار یا فروش پایینتر از قیمت بازار با بهترین قیمت ممکن صادر میشود.
مثلاً، GBP/USD فعلاً با نرخ 1.5050 معامله میشود و بههمین صورت در حال افزایش است. شما معتقدید که این روند تا رسیدن به نرخ 1.5060 ادامه خواهد یافت. به دو روش میتوانید تفکر خود را محقق کنید: مقابل مانیتور خود بنشینید تا قیمت به 1.2070 برسد و خرید را انجام دهید یا دستور توقف ورود را با نرخ 1.5060 اجرا کنید. وقتی از دستور توقف ورود استفاده میکنیم که معتقدیم قیمت در همان مسیر حرکت خواهد کرد!
دستور توقف زیان
«دستور توقف زیان» بهمنظور جلوگیری از زیان بیشتر و درزمانی که قیمت علیه شماست، صادر میشود. این نوع دستور را با خاطر داشته باشید. این دستور تا زمانی که موقعیت بسته نشده باشد یا شما آن را لغو نکرده باشید، معتبر خواهد بود.
مثلاً، میخواهیدEUR/USD را با نرخ 1.2230 خریداری کنید (long). بهمنظور محدود کردن حداکثر زیان خود، دستور توقف زیان را در نرخ 1.2200 اجرا میکنید. این بدان معناست که اگر کاملاً در اشتباه بودید و نرخ EUR/USDبهجای بالا رفتن تا 1.2200 پایین آمد، پلتفرم معاملاتی شما بهطور خودکار دستور فروش به نرخ 1.2200 را با بهترین قیمت موجود اجرا کرده و موقعیت شما را با 30 پیپ زیان میبندد.
این دستور برای مواقعی که نمیخواهید کل روز را مقابل مانیتور بنشینید و نگران از دست دادن تمام پول خود باشید، بسیار مفید است. بهراحتیمیتوانید برای همه موقعیتهای باز، ایندستور را تنظیم کنید و به تفریحات خود برسید!
دستور توقف زیان متحرک
«دستور توقف زیان متحرک»، نوعی دستور توقف زیان است که مربوط به معاملهای است که با نوسانات قیمت تغییر میکند.
فرض کنید که تصمیم دارید USD/JPY را با نرخ 90.80 بفروشید (short) و دستور توقف زیان متحرک 20 پیپ را تنظیم کردهاید. این بدان معناست که در اصل، توقف زیان شما 91.00 است. اگر قیمت پایین بیاید و به 90.60 برسد، توقف زیان متحرک شما نیز کاهش یافته و به 90.80 میرسد (یا سربهسرمیشود).
بااینوجود فراموش نکنید که توقف شما در این سطح قیمت جدید باقی میماند و اگر قیمت بازار به ضرر شما افزایش یابد، تغییر نخواهد کرد. طبق مثال بالا، اگر USD/JPY به 90.40 برسد، توقف شما به 90.60 خواهد رسید (یا در سود 20 پیپی قفل خواهد شد).
معامله شما تا زمانی که قیمت بهاندازه 20 پیپ به ضرر شما تغییر نکند، باز خواهد ماند. بهمحض اینکه قیمت بازار به قیمت توقف زیان متحرک شما برسد، دستور لحظهایبهمنظور بستن موقعیت شما با بهترین قیمت موجود ارسال خواهد شد و موقعیت شما بسته میشود.
دستورهای عجیب بازار ارز
دستور اجرا تا زمان لغو (GTC)
«دستور GTC» تا زمانی که شما آن را لغو نکردهاید، فعال خواهد بود. کارگزار شما هیچگاه آن را لغو نخواهد کرد. بنابراین، خود شما وظیفه دارید که صدور این دستور را به یاد داشته باشید.
دستور اجرا بهمدت یک روز (GFD)
«دستور GFD» تا پایان روز معاملاتی فعال خواهد بود. به دلیل اینکه بازار ارز خارجی یک بازار 24 ساعته است، منظور از پایان روز، همان ساعت 5:00 ب.ظ (EST) و همزمان با بسته شدن بازارهای ایالاتمتحده آمریکاست اما توصیه میشود که این مسئله را از کارگزار خود بپرسید.
دستور اجرای یکی منجر به لغو دیگری (OCO)
«دستور OCO» ترکیبی از دو دستور ورود و/یا توقف زیان است. دو دستور دارای دو متغیر مدتزمان و قیمت، بالاتر و پایینتر از قیمت فعلی تنظیم میشوند. وقتی یک دستور اجرا میشود، دستور دیگر لغو خواهد شد.
فرض کنید که قیمت EUR/USD، 1.2040 است. شما میخواهید یا فراتر از سطح مقاومت (RESISTANCE LEVEL) با انتظار سربهسری به نرخ 1.2095 خرید کنید یا اگر قیمت به کمتر از 1.1985 رسید، موقعیت خرید ایجاد کنید. بنابراین، اگر قیمت به 1.2095 رسید، دستور خرید شما اجرا خواهد شد و دستور فروششما در نرخ 1.1985 بهطور خودکار لغو خواهد شد.
دستور اجرای یکی منجر به اجرای دیگری (OTO)
«دستور OTO»، متضاد دستور OCO است و تنها زمانی دستورهای را اجرا میکند که دستور مادر اجرا شده باشد. وقتی ازایندستور استفاده میکنیم که در پی کسب سود و توقف زیان پیش از موعد هستیم، حتی قبل از اینکه وارد معامله شویم.
مثلاً، در حال حاضر USD/CHF با نرخ 1.2000 معامله میشود. شما معتقدید که بهمحض رسیدن به1.2100 برعکس شده و روند نزولی خواهد داشت اما تنها تا 1.900 کاهش خواهد یافت.
مشکل اینجاست که شما مجبورید یک هفته برای شرکت در مسابقهای به کوه فیجی بروید و در آنجا دسترسی به اینترنت ندارید.
برای اینکه شانس این معامله را از دست ندهید، یک دستور لیمیت فروش در نرخ 1.2000 و همزمان یک دستور لیمیت خرید مرتبط به آن با نرخ 1.1900 تنظیم، و برای احتیاط، یک دستور توقف زیان نیز در نرخ 1.2100 تنظیم میکنید. این یک دستور OTO است، بدان معنا که هر دو دستور لیمیت خرید و توقف زیان تنها در صورتی اجرا میشوند که دستور خرید اولی با نرخ 1.2000 اجرا شده باشد.
درنتیجه…
انواع دستورهای پایه بازار ارز (لحظهای، ورود لیمیت، توقف ورود، توقف زیان و توقف زیان متحرک) معمولاً برای اکثر معاملهگران کافی هستند. مگر درصورتیکه یک معاملهگرکهنهکار نیستید (نگران نباشید، با تمرین و گذشت زمان ممکن خواهد شد)، زیاد هیجانزده نشوید و دست به طراحی یک سیستم پیچیده معاملاتی با تعداد زیادی از دستورهای عجیبوغریب نزنید.
ابتدا با همین مقدمات کار خود را شروع کنید.
پیش از انجام معامله، مطمئن شوید که سیستم ورود دستور کارگزار خود را بهخوبی درک کرده و مشکلی با آن ندارید.
همچنین، همیشه برای کسب اطلاعات خاص دستورها با کارگزار خود در ارتباط باشید و ببینید که آیا وقتی یک موقعیت بیش از یک روز طول بکشد، هزینههایrollover شامل آن میشود یا خیر. بهترین استراتژی، استفاده از دستورهای ساده است.
تا زمانی که کاملاً بر پلتفرم معاملاتی خود و سیستم ورود دستور آن مسلط نشدهاید، با پول واقعی معامله نکنید. معاملات نادرست، بیش ازآنچه شما فکر میکنید اتفاق میافتند!