مثلث متقارن نوعی الگوی نموداری است که در آن شیب قیمتهای حداکثر و شیب قیمتهای حداقل همگرا میشوند تا جایی که شبیه به مثلث شوند.
آنچه در این الگو اتفاق میافتد این است که بازار در حال ایجاد حداکثرهای کمتر و حداقلهای بیشتر است. این بدان معناست که هیچیک از خریداران و فروشندگان به حدی به قیمت فشار وارد نمیسازند تا یک روند شکل بگیرد.
اگر این وضعیت را مبارزهای بین خریداران و فروشندگان بدانیم، هیچیک پیروز میدان نخواهد بود.
این الگو نوعی از تثبیت نیز هست.
در نمودار فوق، مشاهده میکنیم که هیچیک از خریداران و فروشندگان نتوانسته قیمت را به سمت خود حرکت دهد. وقتی این اتفاق میافتد، حداکثرهای کمتر و حداقلهای بیشتر شکل میگیرد.
هرچه این شیبها به یکدیگر نزدیکتر شوند، احتمال وقوع شکست نیز نزدیکتر خواهد شد. ما نمیدانیم که شکست به چه سمتی خواهد بود اما آنچه مسلم است، احتمال زیاد شکست بازار است. درنهایت، یکی از طرفین بازار تسلیم خواهد شد.
چگونه از این اتفاق بهرهبرداری کنیم؟
ساده است.
ما دستورهای خرید خود را بالاتر از شیب حداکثرهای کمتر و پایینتر از شیب حداقلهای بیشتر تنظیم میکنیم. ازآنجاکه میدانیم قیمت خواهد شکست، فقط باید با حرکت بازار همسو شویم.
در این مثال، اگر دستور ورود خود را بالاتر از شیب حداکثرهای کمتر قرار داده بودیم، سود خوبی به دست میآوردیم.
اگر دستور ورود دیگری را پایینتر از شیب حداقلهای بیشتر قرار داده بودید، بهمحض اینکه برخورد با اولین دستور صورت گرفت آن را لغو میکردید.
مثلث افزایشی
این الگوی نموداری مثلث زمانی اتفاق میافتد که یک سطح مقاومت و یک شیب حداقلهای بیشتر وجود داشته باشد.
آنچه در این مدت اتفاق میافتد این است که خریداران قادر نیستند از سطح معینی فراتر روند. بااینوجود، با مشاهده حداقلهای بالاتر مشخص میشود که بهتدریج در حال فشار قیمت به سمت بالا هستند.
در نمودار فوق، مشاهده میکنید که خریداران در حال بازیابی قدرت خود هستند زیرا حداکثرهای بیشتر را میسازند. آنها فشار خود را بر آن سطح مقاومت ادامه میدهند و درنتیجه وقوع شکست اجتنابناپذیر خواهد بود.
حال، پرسش اینجاست که «به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟ آیا خریداران قادر خواهند بود آن سطح را بشکنند یا مقاومت قدرتمندتر از آن است که شکسته شود؟»
بسیاری از کتابهای رسیم نمودار معتقدند که در بسیاری از موارد خریداران موفق خواهند شد و قیمت شکسته شده و از سطح مقاومت عبور خواهد کرد.
اما تجربه ما نشان داده که همیشه اینگونه نیست. گاهی سطح مقاومت بسیار قدرتمند است و قدرت خرید بهاندازهای نیست که از آن عبور کند.
البته در اکثر مواقع قیمت افزایش مییابد. نکته اینجاست که شما نباید در فکر جهتی که قیمت حرکت خواهد کرد غرق شوید بلکه باید برای حرکت به سمت هر جهتی آمادهباشید.
در این مورد، ما یک دستور ورود بالاتر از خط مقاومت و پایینتر از شیب حداکثرهای بیشتر تنظیم میکنیم.
در این سناریو، خریداران شکست خوردند و قیمت به سقوط خود ادامه داد! مشاهده می-کنید که سقوط تقریباً بهاندازه ارتفاع الگوی مثلث است.
اگر دستور فروش خود را پایینتر از انتهای مثلث قرار داده بودیم، کمی سود نصیبمان میشد.
مثلث کاهشی
احتمالاً حدس زدهاید که مثلثهای کاهشی دقیقاً نقطه مقابل مثلثهای افزایشی هستند (میدانستیم که شما باهوشید!). در الگوی نموداری مثلث کاهشی، زنجیرهای از حداکثرهای کمتر وجود دارد که خط بالایی را شکل میدهند. خط پایینی، یک سطح حمایت است که به نظر میرسد قیمت قادر نیست آن را بشکند.
در نمودار فوق، مشاهده می-شود که قیمت بهتدریج در حال ساختن حداکثرهای کمتر است. این بدان معناست که فروشندگان در حال کسب پیروزی در مقابل خریداران هستند.
در اکثر مواقع – تأکید میکنیم که در اکثر مواقع – نهایتاً قیمت خط حمایت را میشکند و به سقوط خود ادامه میدهد.
اما در برخی از موارد، خط حمایت بسیار قدرتمند است و قیمت از آن میپرد و حرکتی قدرتمند به سمت بالا شکل میدهد.
خبر خوش این است که جهت حرکت قیمت برای ما اهمیتی ندارد. فقط کافی است بدانیم که قرار است به سمتی حرکت کند. در این مورد، ما دستورهای ورود خود را بالاتر از خط بالایی (حداکثرهای کمتر) و پایینتر از خط حمایت تنظیم میکنیم.
در این مورد، قیمت رأس الگوی مثلث را به سمت بالا شکست. پسازاین شکست به افزایش خود تقریباً بهاندازه ارتفاع مثلث ادامه داد.
تنظیم دستور ورود، بالاتر از رأس مثلث و قرار دادن هدف بهاندازه ارتفاع الگو سودآور خواهد بود.