بازار ارز، برخلاف بازارهای مالی دیگر، ازجمله بازار بورس نیویورک، نه مکان فیزیکی خاصی دارد و نه معاملات آن بر اساس بورس مرکزی (central exchange) صورت میگیرد. بازار ارز، یک بازار فرابورس یا «بینبانکی» است زیرا فعالیت کل بازار بهصورت الکترونیکی و 24 ساعته و در بین شبکهای از بانکها است. این بدان معناست که بازار لحظهایبازار ارز در سرتاسر جهان بدون داشتن مقر فیزیکی مشخصی گسترده شده است. معاملات بازار ارزمیتوانند در هرکجا از جهان انجام گیرند، حتی در قله فیجی! بازار فرابورس بازار ارز، بزرگترین و محبوبترین بازار مالی در جهان است و تعداد کثیری از افراد و سازمانها در آن معامله میکنند. در بازار فرابورس، مشارکتکنندگان با توجه به شرایط معامله، جذابیت قیمت و سابقه همتای تجاری، شخصی را که خواهان معامله با او هستند انتخاب میکنند. نمودار زیر، ده ارزی را که بیشتر از همه معاملهشده است، نشان میدهد. دلار با 84.9%، بیش از همه ارزها معاملهشده است. یورو با 1.39% و ین با 19.0% به ترتیب رتبه دوم و سوم را در جدول دارند. همانگونه که مشاهده میکنید، اکثر ارزهای اصلی، صدر این جدول را اشغال کردهاند.
*به دلیل اینکه دو ارز در هر معامله وجود دارد، سهم درصدی هر یک از ارزها 200% خواهد بود بهجای 100%. نمودار فوق، میزان معامله دلار آمریکا را در بازار ارز نشان میدهد. دلار آمریکا یکی از جفتهای 84.9% از همه معاملات گزارششده، است!
دلار، پادشاه بازار ارز است
حتماً متوجه شدهاید که نام دلار آمریکا (USD) را خیلی تکرار میکنیم. اگر دلار آمریکا نیمی از هر جفت ارزی اصلی باشد و ارزهای اصلی 75% از کل معاملات را شکل دهند، میتوان نتیجه گرفت که توجه فراوان به دلار آمریکا اجتنابناپذیراست. دلار آمریکا، پادشاه است!
درواقع، طبق آمار صندوق بینالمللی پول (IMF)، دلار آمریکا تقریباً 62% از ذخایر ارزی رسمی خارجی را شامل میشود! به دلیل اینکه تقریباً همه سرمایهگذاران، تجارتها و بانکهای مرکزی آن را در اختیار دارند، توجه بیشتری نیز به آن دارند.
دلایل قابلتوجه دیگری نیز درباره چرایی نقش کلیدی دلار آمریکا در بازار ارز وجود دارد:
سفته بازی (SPECULATION ) در بازار ارز
یکی از نکات مهم درباره بازار ارز این است که در کنار معاملات تجاری و مالی که بخشی از حجم معاملات هستند، اکثر معاملات ارزی بر اساس سفتهبازی صورت میگیرد. بهعبارتدیگر، بیشتر حجم معاملات از جانب معاملهگرانی صورت میگیرد که بر مبنای نوسانات روزانه قیمتهاخریدوفروشمیکنند. ارزیابیها نشان میدهد که بیش از 90% حجم معاملات توسط سفتهبازان (SPECULATORS) انجام میشود. اندازه بازار ارز مؤید این نکته است که میزان نقدینگی – حجم خریدوفروش در بازه زمانی معین –بهشدت بالاست. این بازار بهسادگی امکان خریدوفروش ارزها را برای همه فراهم میکند. از نقطه نظر یک سرمایهگذار، نقدینگی بسیار اهمیت دارد زیرا چگونگی تغییرات قیمت را در بازههای زمانی معین، تعیین میکند. محیط بازاری که دارای نقدینگی است، مانند بازار ارز، این امکان را فراهم میآورد که حجم عظیمی از معاملات صورت گیرد بدون اینکه تأثیر زیادی بر قیمتها یا تغییر قیمتها (PRICE ACTION) داشته باشد. درست است که بازار ارز نقدینگی نسبتاً بالایی دارد اما عمقبازار بر اساس جفت ارزی و اینکه چه ساعتی از روز است، تغییر میکند. در بخش جلسات معاملاتی بازار ارز، به شما خواهیم گفت که زمان معاملات چه تأثیری بر جفت ارزی مورد معامله خواهد داشت. تا آن زمان، فوتوفنهایی به شما یاد میدهیم تا بتوانید با استفاده از آنها معاملات ارزی خود را به هزاران روش انجام دهید. حتی آنها را به چهار روش تقسیم کردهایم!