حال که ساختار کلی بازار ارز مشخص شد، بهتر است بررسی خود را عمیقتر کرده تا بفهمیم اشخاصی که بر نردبان قرار دارند دقیقاً چه کسانی هستند. شما حتماً باید ماهیت بازار لحظهایبازار ارز را درک کرده و بازیگران اصلی آن را بشناسید.
تا اواخر دهه 90 تنها «کلهگندهها» (big guys) میتوانستند وارد این بازی شوند. تنها در صورتی میتوانستید معامله کنید که بین ده تا پنجاه میلیون دلار سرمایه اولیه در اختیار داشتید! بازار ارز، اصولاً برای بانکداران و مؤسسات بزرگ طراحیشده بود نه «آدم کوچولوها» (little guys). بااینوجود، با ظهور اینترنت، کارگزاران آنلاین بازار ارزمیتوانندحسابهای معاملاتی به معاملهگران خردی چون ما ارائه دهند. زیاد دردسرتان ندهم، بازیگران اصلی بازار ارزعبارتاند از:
بازار لحظهایبازار ارز یک بازار غیرمتمرکز است، بنابراین بزرگترینبانکهای جهان نرخهای تبادل ارز را در آن تعیین میکنند. عموماً این بانکها هستند که بر اساس عرضه و تقاضا برای ارز، bid/ask spread را تعیین میکنند. این بانکهای بزرگ – که به مجموعه آنها بازار بینبانکی گویند – روزانه حجم بسیار زیادی از معاملات بازار ارز را برای خود و مشتریانشان انجام میدهند. UBS، بانک سرمایهگذاری بارکلی (Barclays bank)، بانک دویچه (Deutsche bank) و سیتیگروپ (citigroup) چند نمونه از این بانکها هستند. حتی میتوان گفت که بازار بینبانکی،همان بازار تبادل ارز خارجی است.
شرکتهابهقصد تجارت، وارد بازار تبادل ارز خارجی میشوند. مثلاً، شرکت اپل (Apple) بهمنظور خرید قطعات الکترونیکی محصولات خود از ژاپن، ابتدا باید دلار آمریکایی خود را به ین ژاپن تبدیل کند. به دلیلی اینکه حجم معاملات این شرکتها بسیار کمتر از حجم معاملات بازار بینبانکی است، این بازیگران عموماً برای معاملات خود با بانکها تجاری همکاری میکنند. یکی از علل نوسانات نرخ تبادل ارز، ادغام و تملیک (M&A) (margers and aquisitions) بین شرکتهای بزرگ است. در ادغام و تملیکهایبینالمللی، حجم تبدیل ارز بسیار زیاد است و بیشک بر تغییر قیمتها تأثیرگذار است.
دولتها و بانکهای مرکزی نیز ازجمله بانک مرکزی اروپا، بانک مرکزی بریتانیا (Bank of England) و بانک مرکزی ایالاتمتحده آمریکا (Federal Reserves)، معمولاً در بازار ارز فعالیت میکنند. دولتها هم همانند شرکتهابهمنظور انجام انواع عملیات، پرداختهای معاملات بینالمللی و اداره ذخایر ارزی خود در بازار ارز مشارکت میکنند. درعینحال، بانکهای مرکزی با تعدیل نرخهای سود بهمنظور کنترل تورم، بر بازار ارز تأثیر میگذارند. با این کار میتوانند نقش تأثیرگذاری بر ارزشگذاری ارزی (currency valuation) داشته باشند. مواردی نیز وجود داشته که بانکهای مرکزی بهمنظور تراز مجدد نرخهای تبادل ارز، بهصورت مشتقیم یا شفاهی در بازار ارز مداخله کردهاند. گاهی بانکهای مرکزی تصور میکنند که قیمت ارز آنهابهشدت بالا یا پایین است، بنابراین عملیات خرید/فروش گستردهایبه راهمیاندازند تا نرخهای تبادل ارز را تغییر دهند.
«بجنگ تا پیروز شوی!» احتمالاً این شعار همه سفتهبازان است. سفتهبازان تقریباً 90% از کل حجم معاملات بازار ارز را بر عهده دارند و در همه اشکال و اندازهها یافت میشوند. برخی جیبهایپرپولی دارند و برخی سرمایه چندانی ندارند اما همه آنها برای کسب درآمد هرچه بیشتر در بازار ارز فعالیت میکنند. نگران نباشید… شما هم میتوانیدبهمحضفارغالتحصیل شدن از “مدرسه معامله گری در بازار ارز جهانی” وارد این جماعت باحال شوید! البته این امر تنها با دانستن تاریخ بازار ارز امکانپذیر است.